• uitgevoerd
  • uitgevoerd
  • uitgevoerd
  • uitgevoerd
  • uitgevoerd
  • uitgevoerd

uitgevoerd

015_0317 │ Kalverpassage te Amstedam

Winkelcentrum

■  Kroonenberg groep bv


■  3W Real Estate
■  de Architecten Cie

In 2015 kregen wij van 3W Real Estate het verzoek om een bijzonder lichtontwerp te maken voor de Kalverpassage te Amsterdam.
Een belangrijk onderdeel van de ontwerpvraag was maak de entree aan de Heiligeweg zichtbaar. In onze studie kwam al snel het idee om een soort van "backlight" te ontwerpen waardoor de zichtbaarheid van deze entree wordt vergroot en er een zichtbare koppeling van de winkelpassage met de straat kon worden gemaakt. Als je nu langs de entree loopt aan de Heiligeweg dan wordt je aandacht getrokken door een lichtplafond wat vanaf de dakrand over de gevel de winkelpassage in loopt. Het bijzondere aan het ontwerp is de ontwikkeling van een nieuw en werkelijk uniek armatuur voorzien van een ogenschijnlijk zwevende opale glasplaat. Dit armatuur is IP68 uitgevoerd om inwendige vervuiling te voorkomen. Het geheel is op een programeerbare centrale voeding- en sturingskast aangesloten om zo het onderhoud te beperken tot drie patchkasten in een technische ruimte. De armaturen zijn uitgevoerd met een RGBW ledtechniek die per armatuur als een grootte pixel kunnen worden aangestuurd. Met de bijna duizend armaturen kan men oneindige kleurpatronen maken in de lichtplafonds aan de Kalverstraat, Singel en de Heiligeweg. 
Door gebruik te maken van een programmeerbare sturing is het mogelijk om kunstenaars uit te nodigen om hun visie te programmeren voor het lichtplafond. Het ontwerpen van de driehoeken is op een zeer hoog niveau gedaan omdat we te maken hadden met lichtarmaturen welke gebruikt worden als gevelbekleding en hier gelden andere voorschriften voor als die voor normale lichtarmaturen in een plafond. De armaturen en de glazen afschermingen moeten trek- en drukwinden kunnen weerstaan in een binnenstedelijke omgeving. Ons ontwerp is een geweldig stuk speelgoed geworden waar ook andere lichtontwerpers en beeldende kunstenaars hun licht verhaal kunnen laten zien.
Onze opdrachtgever Kroonenberg Groep heeft Arttenders gevraagd een kunstenaar te zoeken die als eerste dit spectaculaire lichtkunstwerk mocht voorzien van content. Sigrid Calon textielkunstenares uit Tilburg heeft de eer gekregen om met haar textiel achtergrond de eerste patronen te bedenken voor het lichtplafond. Nu is er iedere dag een ander lichtbeeld te zien in de entree gebieden van de Kalverpassage.
Ze noemt haar werk "Triangular Grid" en van de lichtpatronen heeft ze ook een geweldig boek gemaakt.
Wij zijn trots dat we samen met 3W Real Estate en de Architecten Cie aan de basis mochten staan van dit geweldige lichtkunstwerk.